Η τρούφα
Ενώ για τη βοτανική επιστήμη, οι διαφορές μεταξύ λευκής και μαύρης τρούφας είναι ελάχιστες, για τη μαγειρική είναι αρκετές. Κατ’ αρχήν, η μαύρη χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στη μαγειρική και ως βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα, σε αντίθεση με τη λευκή που χρησιμοποιείται ωμή σε πολύ μικρές ποσότητες και -πρακτικά- ο ρόλος της είναι εφάμιλλος των μυρωδικών.
Η σύνθεση της τρούφας είναι κυρίως νερό και μεταλλικά στοιχεία που απορρόφησε από το έδαφος μέσω του δέντρου με το οποίο βρίσκεται σε συμβίωση.Τα χαρακτηριστικά της όπως χρώμα, γεύση και άρωμα καθορίζονται από το είδος του δέντρου αυτού.
Για παράδειγμα, οι τρούφες που βρίσκονται κοντά σε βελανιδιές έχουν πιο έντονο άρωμα, ενώ αυτές που βρίσκονται κοντά σε τίλιο έχουν πιο ανοιχτό χρώμα και πιο γλυκό άρωμα. Το σχήμα εξαρτάται από το είδος του εδάφους που τις βρίσκουμε. Σε αφράτα εδάφη, η τρούφα είναι λεία, ενώ σε συμπαγή εδάφη έχει προεξοχές λόγω της προσπάθειας που κάνει να βρει χώρο για να αναπτυχθεί.
Εάν είστε λάτρης της τρούφας, τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε για την υγεία σας είναι πολλά.
Είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και σημαντική πηγή υδατανθράκων. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αφού περιέχει μόνο 2 έως 8% λίπος που είναι ως επί το πλείστον ακατέργαστο, λιπίδια και ενώσεις.
Τέλος δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του επιπέδου της ολικής χοληστερόλης στον οργανισμό.
Υπάρχουν περίπου 50 είδη τρούφας γνωστά, που ανήκουν στο γένος Τuber.
Όλοι αυτοί οι μύκητες όμως δεν είναι εδώδιμοι. Από αυτούς μερικοί μόνο έχουν γαστρονομική και οικονομική αξία